Hertenfilet met eringi paddenstoelen, Belgische witlof, portsaus en een aardappeltaartje
Recept voor 4 personen:
600 gram biefstuk van hertfilet
Boter en olie
1 dl port rood
1 dl kalfsfond
Hert verdelen in 4 biefstukken, met peper en zout bestrooien en rondom aanbakken.
5 minuten laten rusten in een oven van 100 graden.
Het aanbaksel afblussen port en fond toevoegen en wat laten inkoken.
Zeven en op smaak brengen, afmonteren met een klontje boter.
Witlof uit de oven:
8 stronkjes kleine witlof
Boter
Oven op 170 graden verwarmen.
Halveer de witlof en snijd de bittere kern eruit.
Leg met de snijkanten naar boven op een bakplaat en leg op ieder stronkje een klontje boter.
Dek af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven.
Puree:
1 kg kruimige aardappels
1 theelepel olie
100 gram boter
1 dl melk
1 dl slagroom
5 gram zout
Peper uit de molen
Snuf nootmuskaat
Aardappels schillen en in gelijke stukken snijden, dan in een pan half onder water zetten olie toevoegen en met deksel gaarkoken.
Verhit ondertussen de melk, room en boter.
Als de aardappels gaar zijn afgiet ( indien nodig) en droog stomen.
Door de passé-vite draaien, het gloeiende melkmengsel erbij en op smaak brengen.
Aardappeltaartjes:
4 bladerdeegplakjes (roomboter)
4 vormpjes 5 cm doorsnede
Vormpjes invetten en bekleden met het bladerdeeg.
Vullen met de afgekoelde puree en afbakken in een voorverwarmde oven van 290 graden
tot ze goudbruin en krokant zijn.
Eringi paddenstoelen:
2 eringi paddenstoelen
Olijfolie
Zout
Paddenstoelen in vier plakken snijden.
En kort voor het serveren aan beide zijden krokant bakken in een eetlepel olijfolie.
Op smaak brengen met zout.